2013. február 13., szerda

Oxfordi kiruccanas es egyebek

Ugy ket hettel ezelott Oxfordban jartunk: Philipet es Merrylt latogattuk meg (ok a vilagjaro cimborak, akik Vancouverben is voltak nalunk tobb hetet, akkor irtam is roluk). Ez a harmadik latogatasom Oxfordban, de ez a mostani kicsit nyugisabb volt, Aronka miatt. Nem volt se kocsmatura, sem hatvanas ir nenikkel es bacsikkal tancolas hajnali haromkor. Philipek mar nem ugyanott laknak, mint mielott utnak indultak. Egy rokonuk kis hazaban huzzak most meg magukat. Ez a rokon egy nagyneni, aki van vagy hetven, amugy meg egy hippi noci, aki hobbibol Indiaba jar meditalni meg afrikaban turazik. A kertjeben mindenfele meghokkento szobrok vannak, maga a lakas is elegge bohokas (amugy ez a neni is ott volt a fent emlitett tancos esemenyen - nem kicsit lokott Philip csaladja).

Aronka eleg jol viselte az utat, jot aludt. Aztan mikor megerkeztunk, kicsit kiakadt, mert mar keso is volt, meg hirtelen egy uj lakasban talalta magat mindenfele emberekkel. Aztan mikor mar megszokta az ujdonsagokat es vidaman mutogatott mindenre es mondogatta a dolgok nevet, megjelent Philip ket lanytestvere, Siobhan es Emma, erre megint razenditett szegenyke, de akkor mar nagyon faradt volt, igy aztan hamar agyba is tettuk es onnantol mar nem volt gond. Philip novereit en meg nem lattam kulon. Mindig mindenhova egyutt mennek es kb. mindig reszegek, de amugy aranyosak :-) Masnap a szuleiket is meglatogattuk - Aronka ugy 5 percig itt is eleg bizalmatlan volt az uj arcokkal, de nem sokkal kesobb mar nagyokat mosolygott Mary-re (o P. anyukaja, aki ir es soha nem ertem mit mond, viszont igy is remekul el szoktunk beszelgetni es nagyon kedveljuk egymast), lapatolta be a Mary altal keszitett levest es ismerkedett a macskaval. Jokat setaltunk, nagyon szep ido volt. Imadom Oxfordot. Most csak a kulvarosi reszeit lattam, de az is nagyon tetszett: a kacskaringos utcak, a kis osvenyek. Ettunk egy jot az egyik tuti kis pubban - Aronkanak volt itt egy vicces jelenete, amikor is az eleje rakott tanyerrol az egyesevel felszedegette a zoldborsokat es a megevesuk helyett mindnek udvariasan jo ejszakat kivant angolul ("Night, night!"), majd attette oket egy masik tanyerba :-)

A visszaut mar nem volt olyan kellemes: ahogy ratertunk az autopalyara, Aronka elkezdett keservesen uvolteni es eloszor fogalmunk sem volt, mi lehetett a baja, de aztan megalltunk es ugy dontottunk, talan a foga lehetett a ludas. Aztan miutan bevetettunk mindenfele trukkot, mar jobban volt es aludt is hazaig. Amugy mostanaban nem csak a foga okozott neha galibat: az elmult par napban nagyon taknyos volt, elotte ugy ot napig ment a hasa, de arrol kiderult, hogy nem volt semmi baja szerencsere. Ma pedig hanyt a lelkem, eleteben eloszor. Rajtam es Romon is atment valami par napja, ugy tunik, Aront is elerte, de remelem, hogy nala is olyan gyors lefolyasu lesz, mint amilyen nalunk is volt. Lehanyva lenni is erdekes, ebben sem volt meg reszem :-) Mindket eset alatt fogtam eppen a kicsi csillagomat es nyugtatgattam, mikor nyakbarokazott - kijott ket adag husleves (volt benne teszta, repa, jeeee....) meg egy kis kiwi...

A takonykort valoszinuleg a metodista tempomban szervezett baba-mama talalkozon kaptuk el. Zsofival ugy dontottunk, hogy eljarunk ezekre a talalkozokra. Kicsit furcsan neztek rank, de pont lesz.rtuk. Az a lenyeg, hogy a gyerekeink szocializalodjanak, mi meg elvagyunk egymassal, olyan nagyon nem akarunk mi uj, angol baratnoket magunknak. Szoval ott rohangalt a sok angol kisklambo, mindnek taknyos volt az arca fultol fulig es soha senki nem torolte meg nekik. Zsofival azt is megallapitottuk, hogy a mi gyerekeink a legszebbek.

Aronka eddig is sokat dumalt, de most az elmult egy hetben nagyon belehuzott. Egyre tobb szokapcsolatot mond, nem csak szavakat, meg gyorsabban tanul. Nagyon sok iget hasznal, toldalekot. Mindenkinek es mindennek koszon, a cicimtol kezdve ("Sziasztok!") a jatektraktoron at a morcos szomszedasszonyig mindennek es mindenkinek. 

Nemreg volt itt az ugynevezett Burns night, ami amugy egy skot unnep es januar 25-en tartjak. Az unnep tulajdonkeppen egy megemlekezes a kolto Robert Burns-rol (1759-1796). Ilyenkor a skotok specko ruhat vesznek fel es specko eteleket esznek es vedelik a whiskey-t. Mi is ettunk kulonleges etelt, megpedig haggis-t. Nekem ez a kaja izre es kullemre is total hurka volt. A haggis nem mas, mint a birka belsosegei megfozve es ledarava hagymaval, zabpehellyel es fuszerekkel. Tradicionalisan a birka gyomraban keszitik elo es keszitik el, de ma mar nem mindenhol ragaszkodnak ehhez a gusztusos reszlethez :-) Nekem izlett, Aronka pedig egyenesen imadta.

Mostanaban voltam tobb helyen is itt, a kornyeken, hala Zsofinak es az autojanak :-) Maszkaltunk Crewkerne-ben, Tauntonban, Yeovilban, megneztunk ket jatszohazat, jo kis parkokat. Jo lesz ha vegre itt a tavasz: szeretnenk szepen rendbe hozni a kertet, var rank a bristoli allatkert is es van egy farm is allitolag, ahova lehet vinni a gyerekeket allatokat simogatni.

De egyelore meg csak esik es esik... utalom ezt az idojarast. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése