2012. október 29., hétfő

Ujra Angliaban II.

Akkor irok most a mindennapjainkrol es South Pethertonrol :-)

A falu, uj otthonunk del-Angliaban van, kb. 3000 ember lakik itt. Kozeli nagyobb varosok Yeovil, Ilminster es Crewkerne, Bristol pedig egy orara van innen kb. Muszaj lesz megtanulnom vezetni, mert kocsi nelkul eleg nehezen lehet eljutni a fent emlitett helyekre, ahol pl. a nagyobb bevasarlasokat kell majd intezni. Kicsit nagyon felek a vezetestol, plane hogy itt, Angliaban nagyon sok a korforgalom, ahol en meg utaskent is rettegni szoktam. Meglatjuk... amugy itt ugy mukodik a jogsi-dolog, hogy ki lehet valtani az ugynevezett Provisional Licence-t, aminek ha birtokaban vagy, akkor barki melle beulhetsz, aki tud vezetni es az o felugyelete mellett vezethetsz, akkor is, ha elotte meg soha nem tettel ilyet... szerintem ez eleg gaz. Most ugrik be amugy, hogy lehet, hogy errol irtam mar, sebaj... nagyon rossz a memoriam... Ettol fuggetlenul lehet orakat is venni, de nem kotelezo, tehat ugy is el lehet menni (ha jol tudom) a vizsgara, hogy nem oktato tanitott. Ha tudod a dolgokat, atengednek, ez a lenyeg. Eleg laza.

Visszaterve a falura: a hazak itt a Ham Hill nevu helyrol szarmazo kobol epultek. Ez egy nagyon jellegzetes kinezetu ko, csatoltam par kepet, amin latni lehet az epuleteket. Nagyon strapabiro ko - a legtobb haz itt tobbszaz eves, van par elegge felelmetes epulet, amirol siman kepzelne az ember, hogy szellemlakta :-) Amugy ehhez kapcsolodoan van egy kis hatborzongato sztori, amit Rom meselt - meg mikor Rom tizeneves volt egy masik hazban laktak itt, a faluban. Egyik nap John volt csak otthon es bekesen ucsorgott a fedett teraszon (nem tudom ennek mi pontosan a magyar neve), amit egy olyan ajto valasztott el a masik szobatol, ami ilyen lengoajto-feleseg. Szoval igy bekesen uldogelt, amikor kozvetlen a feje folott hirtelen ilyen iszonyat hangos lodobogast hallott, es ezzel egyidoben mindket lengoajto egy gyors mozdulattal felcsapodott a plafonra, majd vissza. Nem volt nyitva semmi ajto-ablak, tehat huzat sem volt. John, akitol tavol all minden misztika, total ket labbal all a foldon annyira besz.rt ezen az elmenyen, hogy azota sem szivesen beszel rola. Valamelyik nap valaki felhozta a temat es csendben ult es mondta, hogy o errol nem nagyon akar beszelni, annyira nem volt kellemes elmeny. El is koltoztek onnan nem sokkal kesobb, John nagyon nyomatta, hogy alljanak tovabb, de csak a koltozes utan meselte el Rosnak az esetet. Aztan kiderult, hogy a szomszedoknak is voltak hasonloan fura elmenyeik, illetve azt is megtudtak, hogy egyszer, nagyon regen volt egy nagyobb utkozet azon a mezon, amire aztan az o hazuk is epult...

Az elso lakosok a 11. szazadban tuntek fel, aztan az evszazadok soran mindig volt valami, amit nagyon lelkesen csinaltak az emberek :-) pl. cidergyartas, ruhagyartas stb. A falu kozpontja nagyon cuki, szepen gondozott, kozepen termeszetesen egy katedralis-feleseg all, melynek kertje tele van regi sirokkal. Aronka imad a sirok kozott rohangalni nevetgelve :-) Van egy kisbolt, pekseg, hentes, zoldseges, ingatlanos, van itt is charity shop, egy ici-pici bank, egy pub meg a hozzatartozo etterem, egy ngyon pici konyvtar, ket epulet, ahol mindenfele kulturalis esemenyek vannak, ket kavezo, orvosi rendelo, egy ujsagos, 2 ruhabolt meg egy ajandekbolt, meg egy kisebb jatszoter. Reggelente ha nem esik az eso, Aronkaval mindig besetalunk ide es ilyenkor veszek friss zoldseget es gyumolcsot, na meg persze kenyeret, aminek az eladok nagyon szoktak orulni, mert imadjak Aront.

Most ugyebar itt lakunk anyosomeknal mar vagy 5 hete, de most hetvegen vegre sajat alberletbe koltozunk, ami itt lesz, nem messze, ugy 3-4 perc setara. Natalie es Adam is itt laknak a kozelben, ugyhogy szuper. Neztunk par hazat - az egyik nagyon tetszett mindkettonknek: egy nadtetos, nagyon szepen felujitott, kulonleges kis haziko volt, de hezitaltunk, hogy oda menjunk-e, mert gyerek szempontjabol nem teljesen idealis a hely, de vegul valaki beelozott minket, Rom legnagyobb banatara (o teljesen beleszeretett a helybe). Aztan volt meg par feledheto haz, meg egy, ahol most Adam baratai laknak, de hamarosan kikoltoznek. Na, ezt kivulrol meglatva mar tudtam, hogy nem tudnek benne lakni. Egy horrorfilmben siman helyet kaphatna a haz - kivulrol osregi, elszinezodott kovekbol epult falak, indaval befutva, belul olyan helysegek, amiktol valahogy a hideg kiraz, regi beepitett kandallo meg fura reszletek, par regi, rossz szagu butor stb. Ezekkel a hazakkal meg a faluval semmi bajom, sot, nagyon szeretem, hogy ilyen kis kulonleges, de ilyen odon, nagyon regi hazban akkor sem tudnek lakni. Elsetalni mellettuk kifejezetten klassz, jo nezegetni oket, de ennyi :-) Ahol most fogunk lakni, ott szerencsere ujepitesu hazak vannak, de azok is a fent emlitett ham stone-bol epultek, csak nem olyan sotetbarnak, hanem inkabb kremszinuek, szoval kis friss, fiatalos az egesz :-)

"Where do you want to go?" - ha valaki felteszi a kerdest, Aronka ravagja: "pub" - ezt jo edes apukaja tanitotta meg neki :-) Volt is mar a helyi pubban a gyermek, mondjuk persze nem este, hanem delutan: egyszer, mikor Heather es Damien volt itt (Damien Rom regi iskolatarsa volt, beletartoznak ok is a tarsasagba, akikkel neha talalkozunk, Wokingban laknak es epp babat varnak), masodjara pedig amikor Kath es Matt jartak itt latogatoban, akik szinten a tarsasaghoz tartoznak es akiknek szinten nem sokara gyerekuk lesz, pontosabban gyerekeik... ikreket varnak ugyanis.

Yeovilban is voltunk parszor, hat.... az nem a legszebb hely, az emberekrol nem is beszelve. Voltam mar ott parszor, meg mikor "eloszor" eltem Angliaban, mar akkor sem szerettem. Tele van suttyokkal, kiskoru anyakkal, akik uvoltoznek a gyerekeikkel mikozben fujjak a fustot az arcukba. Rengeteg babakocsit tologato rossz kinezetu parocska van, mind dohanyzik ezerrel, eleg gusztustalanok.

Szerencsere sikerult par ismerost szereznem, bar latasbol mar ismertem Adam nehany ismeroset, akikkel valtottam par szot. Van egy noci, Laura, akinek van egy kislanya, Hetty - az o keresztszulei Adam es Natalie. A noci szocialis munkas, nagyon aranyos es segitokesz, kaveztunk egyutt parszor, meg bemutatott egy masik anyukanak, akinek hasonlo koru gyereke van (plusz egy nagyobb kislany is). Lauraval tortent egy olyan szornyu dolog par honappal a kislanya szuletese utan, hogy a pasijarol - aki amugy a kislany apja is es aki szinten szocialis munkas volt - kiderult, hogy megvadoltak olyasmivel, hogy eleg komolyan szexualisan zaklatott mindenfele kiszolgaltatott nociket, akikkel dolgozott. Komolyra fordult a dolog, a noci ellene fordult, kitette a szuret, rendorsegi uggye kerekedett a dolog, de a srac nem varta meg a veget, hanem felakasztotta magat itt az erdoben, majd mielott meghalt irt egy uzenetet Lauranak azzal, hogy "nyertel".

A vege nem sikeredett vidamra, de ez van. Folyt kov hamarosan... Ja, es kepet most nem sikerult csatolnom, majd legkozelebb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése